datum: 24 mei 2006
titel: mezencamproject in kritiek stadium
project: mezennestkastfoto
url: www.alziende.nl
auteur: Najdnera
categorie: nieuwsbericht
informele aanleiding: bezoek WdeF


Gisterochtend wilde de camera geen foto's meer maken. De camera kan wel van de nestkast worden verwijderd uit de camerakast zonder de camerakast los te nemen van de nestkast maar terugplaatsen gaat niet zonder de camerakast van de nestkast te nemen.

Besloten werd gisteravond laat de camerakast met camera en al te verwijderen van de nestkast en de nestkast tijdelijk te voorzien van het originele nestkastdeksel.

Niet voorzien was het heftige verzet dat de ouders leverden. Zij maakten ontploffende sisgeluiden, en bewogen zich zodanig dat de nestkast schudde in zijn ophangbeugels.

De camera is gerepareerd, een technische fout: "corrupte data op de geheugenkaart"
De kaart is in de camera geformatteerd, nu werkt het weer. Antwoord op de vraag wat er nu mis was en hoe dat is gekomen kan helaas niet geven worden.

De ouders waren deze ochtend volop voedsel aan het halen en peop aan het wegbrengen: de mezenjongen lijken vooralsnog in goede gezondheid. Echter de mogelijkheid tot visuele controle hierop ontbreekt.

Besloten is de camerakast vandaag gedurende de dag terug te plaatsen. Observatie zal een tijdstip kunnen aanwijzen waarop beide ouders niet thuis zijn. Er wordt gerekend op minimaal verzet van de mezenjongen. De ouders zullen deze 30 seconden hoogstwaarschijnlijk geen aanvallen ondernemen.

De onvoorziene demontage van de camerakast heeft maakte het mogelijk een tussentijdse modificatie aan de opstelling te maken. De kast is nu voorzien van een schuin geplaatste glimmend aluminium buisje welke het licht uit de flitser de nestkast in leidt. Een stukje melkkleurig wit plexiglas aan het nestkasteinde van de lichtgeleidingsbuis geeft een zachte verdeling van het licht in de nestkast.

Aanleiding tot deze modificatie is de constatering dat op dit moment de bewegelijkheid van de jonge mezen groter is dan de camera (zonder flits) scherp kan afbeelden. De jonge mezen zijn erg bewegelijk, en reageren bovendien op het geluid van de scherpstelling van de camera. Zodoende zijn alleen de drie flitsfoto's van de afgelopen dagen scherp geworden. Het vergrote belang van flitsfoto's maakt de risico's die de modificatie van de opstelling met zich meebrengt aanvaardbaar.

Een proef met de kast gehouden op geringe hoogte boven de werktafel gaf veelbelovende resultaten. Uitlichting is erg mooi, en spiegelingen door vals licht in de voorzetlens van de camera lijken niet voor te komen, althans niet meer hinderlijk zichtbaar te zijn.

Geconstateerd is dat mezen niet erg schrikken van een incidentele flits. Enige reactie van de mezen op een flits is niet waar te nemen. De verstoring als gevolg van het maken van een klein aantal flitsfoto's (twee of drie) per dag wordt als aanvaardbaar risco ingeschat.

Zodra nieuwe foto's beschikbaar zijn zullen deze worden gepubliceerd op de (ongewijzigde) weblocatie:
---


24 mei 2006 <einde bericht>