De techniek

Mijn digitale camera maakt foto's door een glaasje in het dak. De camera (Canon A75) wordt bediend door een oude PC die in de tuin hangt in de dak van het prieel. Bij de camera werd een programmaatje geleverd waarmee de camera is te bedienen via de PC.

Hiernaast een screenshot (met een niet te begrijpen verschuivinkje er in) van het programmaatje waarmee de camera is te bedienen. Het beeld is eigenlijk altijd zo donker. Het weergeven van het beeld veroorzaakt 100% CPU op de Pentium 700 die het geheel bestuurt...

De PC buiten is (in eerste instantie wireless) verbonden met het thuisnetwerkje, ik neem binnen het bureaublad over, en kan dan binnen foto's maken vanuit de nestkast in de tuin.

Wireless blijkt niet stabiel genoeg, (geen idee waarom..)., en heeft uiteindelijk het veld moeten ruimen voor een draadje.

Grootste ergernis is dat het programmaatje/camera niet stabiel is. Soms raakt de camera "weg" en moet je deze handmatig opnieuw aanzetten. De batterijen zijn noodzakelijk ondanks de netvoeding. Na een paar weken zijn de batterijen leeg. De geheugenkaart was laatst een keer corrupt geraakt. (die gebruik ik niet voor het fotograferen...). de interface is soort van bagger: ik moet telkens 6 instellingen wijzigen voor ik een foto kan maken. (ASA handmatig naar AUTO zetten, scherpstelling in het midden zetten, Macro aan AF light uit, flash on (of off...).belichting dan op -1 zetten).

Als iemand een camera weet met een niet buggy computerstuurinterfaceprogramma houd ik mij belist aanbevolen voor advies....

Om eea scherp te krijgen heb ik onder de camera een voorzetlensje +3 aangebracht. Als de camera nu scherpstelt op "oneindig" dan licht de schrepte op 33 cm. Dat komt al meer in de beurt van de mezenkast.

Aanvankelijk heb ik nauwelijks geflitst. De kast was daarvoor ook niet ingericht. Toen de mezen groter werden bleek dat het niet doenlijk is om scherpe foto's te maken. Te weinig licht: te lange sluitertijden: alles onscherp. Toen de camera uit de nestkast moest "voor onderhoud" heb ik gelijk de kast verbouwd, een schuin glimmend aluminium buisje geleidt het flitslicht, een mat plastik plaatje zorgt voor gelijkmatige uitlichting en een stukje kleurenfilterfolie (1/2 CT Blue) zorgt voor een nette kleur.

Deze mezen hebben geen last gehad van flistlicht. Ik heb dat wel uitgetest: gekeken of ik een reactie kon zien bij het maken van een flitsfoto. Ik heb niets kunnen zien.

De foto's worden allemaal via de Photoshop nabewerkt. Ik laat het hele pakket los en heb geen scrupules als het er op aankomt de foto's toonbaar te maken. De eenheid in kleur en stijl is zo duidelijk niet gegaandeerd, het zij zo...

last update: 24 mei 2006 index verder